timouotila

Myös lentopallon säännöt on uusittava!

Urheilujournalismi on äärimmäisen kansallismielistä. Lehtien urheilusivuille päätyvät yleensä vain lajit, joissa Suomi pärjäilee joten kuten. Jos sitten tulee voitto, otsikko huutaa kämmenen korkuisin kirjaimin. Jos tulee tappio, asiasta kerrotaan kahdella pastalla muutaman millin korkuisessa otsikossa niin kuin Helsingin Sanomat 11.9.: ”Venäjä antoi tylyn oppitunnin”

   Kyseessä on siis lentopallo, joka on tullut näkyvälle paikalle lehdissä ja Ylen tv- ja radiokanavilla nyt, kun Suomi on selviytynyt mukaan peräti MM-kisoihin. Tuota Suomen ja Venäjän ottelua televisiosta katsellessa kävi ilmiselväksi, että myös lentopallon säännöt kaipaisivat radikaalin muutoksen.  Lentopallosta on tullut koripallon tavoin goljattien laji. Kehon koosta on tullut aivan kohtuuttomassa määrin ratkaiseva etu.

   Maailman parhaaksi lentopalloilijaksi mainittu 218-senttinen Dmitri Muserski musersi Suomen. Koripallossa goljatit voivat pelata omaa peliään korin yläpuolella. Lentopallossa taas ylipitkät pelaajat voivat syöttää pallon suoraan maata kohti mutta kuitenkin verkon yli. Syötöstä tulee niin voimakas, että sitä on vaikea torjua. Lyhyempien pelaajien on pakko syöttää ylöspäin, jotta pallo lentäisi verkon yli. Silloin syötön voima vähenee ratkaisevasti.

   Mikä siis ratkaisuksi? Yksinkertaisesti se, että verkkoa nostettaisiin pari metriä ylemmäksi. Kenties kenttää olisi samalla laajennettava.

 

MYÖS JALKAPALLON JA KORIPALLON SÄÄNNÖT KORJATTAVA

Olen jo aikaisemmin esittänyt näillä palstoilla, että jalkapallomaalia olisi levennettävä, jotta futiksessa syntyisi enemmän pelimaaleja:     

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/171650-futismaali-on-liian-pieni-%E2%80%93-siksi-tarvitaan-%E2%80%9Dfilmausta%E2%80%9D

   Olen myös esittänyt, että koripallon koreja olisi nostettava ylemmäksi, jotta goljatit eivät voisi hallita peliä korien yläpuolelta:

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/173240-myos-koripallon-valuvikaiset-saannot-korjattava

   Koska nykyään koripallo- ja lentopallosäännöt suosivat goljatteja, olisi keksittävä urheilulaji, jossa kehon pienuudesta olisi etua. Miten olisi aitajuoksu, jossa metrin korkuiset aidat olisi ohitettava ei hyppäämällä yli vaan sujahtamalla aidan alta? Voitaisiin myös harkita 170-, 180-, 190- ja 200-senttisille kori- ja lentopalloilijoille omat sarjat. Eihän 50-kiloisen nyrkkeilijänkään tarvitse kamppailla 100-kiloisten kanssa.

 

KISAKAUPUNGIN NIMI OPETELTAVA ÄÄNTÄMÄÄN

Muuten olen sitä mieltä, että radion ja television urheiluselostajien olisi otettava selvää, miten kisakaupungin Wroclawin nimi äännetään. Se olisi selvinnyt vilkaisemalla vaikka vanhasta tietosanakirjasta, jossa on kaupunkien ääntämisohjeet. Sen sijaan olen armollinen selostajille, jotka eivät ole oppineet kaikkien puolalaisten urheilijoiden ”risuaitanimiä”.

   Suosittelisin urheiluselostajien pääsykokeeksi Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen aikaista testiä. Siinä on luettava ääneen: ”Helsingin olympialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Erik von Frenckell.” Jos kokelas ääntää olumppialaisten ja von Frenckell, tie nousee pystyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.