timouotila

Jalkapallohulluus pääsee taas valloilleen

Suomenkin media hehkuttaa Brasiliassa pelattavia jalkapallon MM-kisoja. Ns. vakavasti otettavat lehdetkin ovat kirjoittaneet kisoista ja niiden otteluiden mahdollisista tuloksista loputtomia spekulaatioita. Iltapäivälehdet ovat valmistaneet kisoista komeita erikoisnumeroja, joita myydään kuin häkää.

   Kaiken lisäksi mediaveroilla toimiva Yle lähettää kaikki 64 ottelua suorina ja vieläpä teräväpiirto-tv-lähetyksinä. Kuitenkaan Suomi ei tälläkään kertaa selviytynyt kisoihin, vaikka mukana on jopa Australia. Onko futis todellakin näin tärkeä urheilulaji jopa Suomelle?

   Mutta niinpä meikäläinen urheilumedia kiertää vuodesta vuoteen myös tenniksen kaiken maailman turnauksissa hehkuttamassa erästä meikäläistä pallonläiskijää, joka on onnistunut selviytymään maailman rankiglistoilla kerrassaan sadan parhaan joukkoon.

   Eikö Suomen urheilumedian kannattaisi keskittyä vaikkapa ringetteen ja naisten ryhmäluisteluun, joissa Suomi on maailman paras?  Yleisurheilulajeista huomiota ansaitsee vain keihäänheitto, koska meillä on siellä jopa mitalimahdollisuuksia. Muut rata- ja kenttälajit kannattaisi unohtaa.

   Jääkiekkoa kelpaa kyllä seurata, koska Suomella on asiaa jopa mitalipallille. Meidän turvanamme on se, että lätkää eli kaukalotappelua harrastetaan tosissaan vain muutamassa maailman maassa.

 

Korrpution mädättämä urheilubisnes

On kiitettävää, että tämänkertaisissa Brasilian MM-kisoissa median on ollut pieni pakko kertoa myös kisojen järjestelyissä tapahtuvista väärinkäytöksistä ja hulluuksista. Brasilialaisten köyhien ja orjatyöläisten mielenosoitukset ovat suorastaan pakottaneet siihen.

   Nyttemmin on myös ryhdytty paljastamaan kansainvälisen urheilubisneksen mädännäisyyksiä. Niitä on jalkapallon, jääkiekon ja vähän jokaisen suositun lajin piirissä. Tuoreessa muistissa ovat myös Sotshin olympiakisat. Kaiken hulluuden huipentumana ovat Qatarille myönnetyt jalkapallon vuoden 2022 MM-kisat. Ikääntyneet FIFA-miljonäärit hallitsevat futisbisnestä. Nuorten tehtävänä on juosta pallon perässä puolitoista tuntia kerrallaan. Ja sitten pulinat pois.

 

Jalkapallon säännöt uusiksi!

Monet sanovat, että kannattaa unohtaa futisbisneksen korruptio ja vääryydet ja nauttia itse peleistä. Jalkapallo on kuulemma kuin shakkia. Pallo ei koskaan kulje täsmälleen ennusteiden mukaan. Kummallisen harvoin olen kuullut kenenkään arvostelevan jalkapallon sääntöjä, jotka ovat historian kaavoihin kangistuneet ja täysin järjettömät.

   Ensinkin maali on aivan liian pieni. Siitä syystä pelimaaleja syntyy pari kappaletta per ottelu, vaikka pelaajat juoksevat kentän laidasta laitaan puolitoista tuntia. Noin vähäinen maalimäärä antaa tuomarille aivan diktaattorin valtuudet. Hän voi minkä tahansa pelaajan ”teatteritempun” perusteella määrätä rangaistuspotkun ja siten ratkaista hetkessä ottelun lopputuloksen.

   Ehdotukseni on, että ensi töiksi jalkapalomaalia levennettäisiin kaksinkertaiseksi. Silloin maaleja tulisi yhtä paljon kuin käsipallossa eikä tuomarin mielivalta voisi ratkaista otteluja satojen miljoonien hölmistyneiden katsojien edessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

henrik välimäki

. . . urheilu on ooppiumia kansalle.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kiitos tästä blogista. Hulluna katson näitä matseja televisiosta. Mutta muu maailma ei pysädy.

Ainakin suomalainen media ampuu yli tässä paketissa - ja ampuu pahasti. Tässä muutama linkki, joiden mukaan suomalaisten mielestä maailmassa ei tapahdu mitään muuta.

Kesäksi suomalainen media on parhaine voimineen valjastettu tähän pellenumeroon, ja kovin harva kyseenalaistaa mediapanosta.

Tilanne on outo, mutta tilanne ei maailamssa ole yhtä outo kuin suomalainen media.

***

Yle on täällä

http://yle.fi/urheilu/fifan_jalkapallon_mm_2014_ki...

ja tossa yle ruotsiksi: http://svenska.yle.fi/term/freebase/varldsmastersk...

***

hesari
http://www.hs.fi/urheilu/aihe/mmjalkapallo/

***

iltasanomat
http://www.iltasanomat.fi/aihe/mmfutis2014/mmfutis...

***

iltalehti
http://www.iltalehti.fi/jalkapallon-mm-2014/?ref=kn
***

maikkari:
http://www.mtv.fi/mmfutis/

***

Ja Monia muita. Ja se käsittämätön määrä painettua nelivärikuvaa hyvällä paperilla. Toimittajat, kustantajat ja muut pellet päättivät näin. Koska näin tehdään ulkomailla myös.

Käyttäjän amgs kuva

Mieluummin jalkapallohulluus ja jalkapallouutisointi kuin vaikkapa kouluampumisen ja muiden traagisten tapahtumien uutisointi ja jopa ihannointi. Tuhat kertaa mieluummin lapset kentillä pelaamassa jalkapalloa toistensa kanssa kuin tietokoneen ääressä virtuaalihahmojen kanssa. Jos Ylen ja muiden medioiden uutisointi kannustaa lapsia ja nuoria juoksemaan, pelaamaan ja iloitsemaan, se on sitten sen arvoista.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Niklas Herlin kirjoitti:
"Kiitos tästä blogista. Hulluna katson näitä matseja televisiosta. Mutta muu maailma ei pysädy.
Ainakin suomalainen media ampuu yli tässä paketissa - ja ampuu pahasti."

Hienoa, Niklas Herlin, että olet ymmärtänyt juttuni pointit ja olet niistä samaa mieltä. On todellakin outoa, että Suomessa hehkutetaan toisella puolella maapalloa tapahtuvaa turnausta, jossa Suomi ei ole mukana eikä ole koskaan ollutkaan.

Sitä paitsi näiden kisojen järjestelyihin liittyy monia lievästi sanottuna merkillisyyksiä.

Ja vielä nuo jalkapallon säännöt. Tuossa Brasilia-Kroatia-ottelussa japanilainen erotuomari määräsi rankalla rankkarirangaistuksellaan kokonaan pelin kulun. Kun pelataan vähämaalista peliä, yksikin väärin tehty tuomariratkaisu voi ratkaista ottelun lopputuloksen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ana María Gutiérrez Sorainen kirjoitti, kommentti 3:
"Mieluummin jalkapallohulluus ja jalkapallouutisointi kuin vaikkapa kouluampumisen ja muiden traagisten tapahtumien uutisointi ja jopa ihannointi. Tuhat kertaa mieluummin lapset kentillä pelaamassa jalkapalloa toistensa kanssa kuin tietokoneen ääressä virtuaalihahmojen kanssa. Jos Ylen ja muiden medioiden uutisointi kannustaa lapsia ja nuoria juoksemaan, pelaamaan ja iloitsemaan, se on sitten sen arvoista."

Olen täydelleen samaa mieltä noista näkökohdista.
Kritiikkini kohdistuukin eri asioihin eli näiden futismatsien laajaan, kalliiseen ja ylimittaiseen mediajakeluun täällä Suomessa, jossa jalkapallossa ei ole tullut menestystä. Mieluummin näkisin juttuja paikallisista tyttöjen ja poikien turnauksista.

Arvostelen myös kv. jalkapalloliiton FIFA:n korruptiota ja kisojen järjestelyjen järjetöntä rahan käyttöä. Samoin joidenkin pelaajien tähtitieteelliset palkkiot ovat kohtuuttomia ja moraalia murentavia.

Näen myös jalkapallon säännöissä paljon korjattavaa. Tuomaridiktatuuri johtuu osaltaan sääntöjen valuvioista.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Henrik Välimäki kirjoitti, kommentti 1:
". . . urheilu on ooppiumia kansalle."

Noinhan se on. Osuvasti sanottu. Tämän megatapahtuman vuoksi voidaan unohtaa maapallon sodat, kriisit ja varsinkin epäoikeudenmukaisuudet.

henrik välimäki

Kuntourheilu on ollut oma ooppiumini koko elämäni, vaan en silti ymmärrä, miten tämä toisten urheilemisen seuraaminen voi olla noin vaikuttavaa. Voiko sitä edes urheiluksi kutsua?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Henrik Välimäki kirjoitti, kommentti 7:
"Kuntourheilu on ollut oma ooppiumini koko elämäni, vaan en silti ymmärrä, miten tämä toisten urheilemisen seuraaminen voi olla noin vaikuttavaa. Voiko sitä edes urheiluksi kutsua?"

Eihän penkkiurheilu ole urheilua. Mutta hyvä jos se houkuttelee lenkille tai pelikentälle. Ainakin pikkupojat innostuvat. Siinä ei ole mitään pahaa. Päinvastoin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jorma Moll kirjoitti, kommentti 8:
aihetta sivuten:
http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170287-m...

Kerrassaan mainioita ehdotuksia. Minun ajatukseni olisi, että maalin leventäminen kaksinkertaiseksi toisi peliin eloa. Nyt tilanne on se, että 22 pelaajaa juoksee 10 km per matsi - ja tulos on 0-0, ellei tuomaridiktaattori anna rankkaria, jolloin tulos on 1-0 tai 0-1. Tällainen peli sopii veikkauskohteeksi. Ei muuhun.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.U.>Nyt tilanne on se, että 22 pelaajaa juoksee 10 km per matsi - ja tulos on 0-0....

ooo

Juuri noin. Tunnen välillä myötähäpeää, että ovat juosseet pitkän matkan pääsemättä edes perille.
Eikös siinä petetä jo katselijoitakin?
Pitäisikö vaan jatkaa peliä niin kauan että yksi maali syntyy? ...niin, ja nyt sitten katselijoita on tv: n avulla jopa satoja miljoonia.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jorma Moll kirjoitti, kommentti 11:
"Pitäisikö vaan jatkaa peliä niin kauan että yksi maali syntyy? ...niin, ja nyt sitten katselijoita on tv: n avulla jopa satoja miljoonia."

Olen nähnyt sellaisiakin "tärkeitä otteluja", joissa on pelattu 90 minuuttia ja kaikki jatkoajat. Sitten ottelu on ratkaistu vasta rangaistuslaukauskilpailussa. Tuolloin katsomisen arvoinen oli vain tuo muutaman minuutin rankkarikisa, jossa oli todellista dramatiikkaa.

Miksi USA:ssa ei juurikaan harrasteta futista? Aivan ilmeisesti siksi, että jenkit huomasivat sen säännöt täysin vanhentuneiksi ja valuvikaisiksi. Eihän USA:han ole hyväksytty myöskään yhtä vanhoillisia kuningashuoneita ja muita eurooppalaisia hömpötyksiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Raha ratkaisee.
En ole katsonut yhtään ottelua. Mutta riepoo kun joutuu maksamaan yleveroa vaikka ei ole telkkaria. sillä rahalla olisi päässyt aika moneen konserttiin.
Urheilu on sijaisliikuntaa lihovalle kansalle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Margareta Blåfield kirjoitti, kommentti 13:
"Raha ratkaisee.
En ole katsonut yhtään ottelua. Mutta riepoo kun joutuu maksamaan yleveroa vaikka ei ole telkkaria. sillä rahalla olisi päässyt aika moneen konserttiin.
Urheilu on sijaisliikuntaa lihovalle kansalle."

Raha todellakin ratkaisee urheilussa. Siitä kisapaikkojen valinta, kisarakentaminen ja siihen liittyvä korruptio kertovat karmeaa kieltä. Aamu-tv:n urheilukeskustelussa tuli esille taas uusi seikka. Se nimittäin, että urheiluasioita päättävät vanhat ökyäijät. Naiset loistavat poissaolollaan noissa elimissä. Siitäpä syystä naislajit jäävät lapsipuolen asemaan mediassa, vaikkapa televisiossa.

Kysyn taas, miksi tv:ssä ei näytetä kunnolla sellaisia elegantteja lajeja kuin naisten ryhmäluistelu tai ringette, joissa Suomi on kaiken lisäksi maailman kärkeä. Miksi näytetään ylettömästi korruptoitunutta jalkapalloa, jossa Suomi ei ole edes mukana?