timouotila

Olympialaisista, oligarkeista, orjatyöstä ja tsaarin päänsärystä

Keskiviikosta 19.2. tuli ensimmäinen Suomen iloisten yllätysten päivä Sotshin olympialaisissa. Ensin naisten parisprintissä meikämimmit ottivat hopeaa. Ja sitten saatiin näihin synkkiin kisoihin suorastaan uskomaton yllätys, kun meikäläiset suksiuroot ottivat kultaa miesten parisprintisssä.

Kolme hiihtäjää tuli suurin piirtein yhtä aikaa loppusuoran alkuun. Saksalainen törmäsi kilpailijoihinsa ja kaatui, venäläinen horjahti. Niinpä sitten suomalainen onnistui pujahtamaan karkuun. Nuo käänteet unohtuvat nopeasti. Aikakirjoihin jää vain Suomen kultamitali.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen oli kuulemma varmuudeksi varannut Porilaisten marssin Ylen studioille tuoksi päiväksi. Se soitettiin. Sitten onkin hehkutettu Suomen loistavaa hiihtourheilua, jotka samat urheilutoimittajat vielä eilen haukkuivat pataluhaksi.

Kaiken lisäksi Suomi otti ja voitti jääkiekossa Venäjän. Tsaari Putin istui katsomossa. Olisin mielelläni vilkaissut hänen ilmettään tuon tappion hetkellä. Mutta venäläiset tv-kameramiehet ja ohjaajat eivät tietenkään rohjenneet tarjota tuota kuvaa kansainväliselle tv-yleisölle.

Joku oli kuitenkin napannut johtajien aitiosta kuvan, jossa Putin ja hänen hanslankarinsa Medvedev istuvat murheen murtamina. Venäjän jääkiekon olympiakullalla oli tarkoitus kruunata nämä Sotshin kisat. Nyt Suomi tuli ja pilasi kaiken. Venäläiset urheilutoimittajat ovat yhtä äärikansallismielisiä kuin suomalaiset, ja väittivät, että suomalaisia siivitti lätkävoittoon Venäjä-viha. Tässä on kuvia tuosta järisyttävästä matsista: http://twitchy.com/2014/02/19/says-it-all-martha-maccallum-sums-up-russi...

 

KISOJEN JÄLKEEN JATKUI UKRAINA-PÄÄNSÄRKY

Putin oli varmaan jo valvonut edellisen yön, sillä Kiovan keskustassa Ukrainassa jatkui jo monen viikon kapina. Hallituksen joukot yrittivät hajottaa sitä. Tuloksena oli pari kymmentä kuolonuhria ja yhä paheneva kaaos. Paikalla olivat videokamerat ja kansainväliset tv-yhtiöt. Näinä aikoina on seurattu päivisin nonstoppina Sotshin olympialaisia ja öisin suoraa murhenäytelmää Kiovan keskustasta. Monen monet haluaisivat auttaa ukrainalaisia. Mutta kukaan ei näytä tietävän, miten se olisi mahdollista.

Sunnuntaia 23.2. Sotshin olympialaisissa hiihtivät 50 kilometriä. Yhdessä vaiheessa meikäläinen hiihtäjä yritti irtiottoa pääryhmästä. Poika kuitenkin simahti. Lopulta kolmoisvoitto meni venäläisille suksiniekoille. Se oli jonkinlainen laastari sille, että Suomi pudotti Venäjän jääkiekon finaalista. Tuossa finaalissa Kanada hakkasi Ruotsin. Hiihtäjille jaettiin mitalit illalla Sotshin kisojen huikean mahtavissa päättäjäisissä.

Illalla katselimme noita Sotshin olympiakisojen lopettajaisia. Ne olivat kerta kaikkiaan hulppeat. Mutta ne olivat samalla oikea runsaudensarvi, jokaiselle jotakin Venäjän kulttuurista. Esillä olivat huikean teknisinä suorituksina venäläinen kirjallisuus neuvostokauden epähenkilöä Solzhenitsyniä myöten, musiikki, tanssi ja lastenkulttuuri. Jonkinlainen piste i:n päälle oli maskottikarhu, jolta tuli kyynel eron hetkellä.

Komeat kisat oli saatu pystyyn tuhansien vapaaehtoisten uhrautuvaisuudella ja työläisten orjapalkoilla. Urakat oli junailtu Putinin lähipiirin oligarkeille, joista eräät ovat Suomen kansalaisia ja omistavat mm. komean kisa-areenan Helsingissä.

Huikeista talvikisoista selvittiin ilman terrori-iskua. Mutta heti kisojen jälkeen tsaari Putinin on ryhdyttävä selvittämään, mitä tehdä Ukrainalle, joka on ottamassa pesäeroa Kremlin komennosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.