timouotila

Ruotsalais-suomalainen näytelmämonumentti sotalapsista

  • Sotalapsinäytelmän Fosterlandet-Isänmaa mainos Helsingin Svenska Teaternin seinällä.
Kuva: Timo Uotila
    Sotalapsinäytelmän Fosterlandet-Isänmaa mainos Helsingin Svenska Teaternin seinällä. Kuva: Timo Uotila
  • Sotalapsiteemasta keskustelevat vasemmalta pastori ja sotalapsi Erkki Kokko,  sotatraumojen tutkija Barbara Mattsson, historian professori Henrik Meinander ja keskustelun juontaja juonsi Päivi Storgård.
Kuva: Timo Uotila
    Sotalapsiteemasta keskustelevat vasemmalta pastori ja sotalapsi Erkki Kokko, sotatraumojen tutkija Barbara Mattsson, historian professori Henrik Meinander ja keskustelun juontaja juonsi Päivi Storgård. Kuva: Timo Uotila

Suomi selvisi toisen maailmansodan painajaismaisista vaiheista ja kahdesta sodasta Neuvostoliittoa ja vielä Lapin sodasta Saksaa vastaan sentään hämmästyttävän nopeasti ja menestyksellisesti. Siirtoväki asutettiin ja sotakorvaukset maksettiin viimeistä penniä myöten. Muutamassa vuosikymmenessä Suomi nousi Pohjolan hyvinvointivaltioiden joukkoon maailmanvalioksi. Tuo kaikki on suoranainen ihme.

   Mutta sotien aikana ja heti sodanjälkeisinä vuosina Suomi oli suoranainen kehitysmaa. Tarvitsimme ja saimme kehitysapua. Ruotsi auttoi Suomea aivan erityisellä tavalla eli tarjoutumalla sijoittamaan köyhän ja kurjan maan lapsia pois sodan jaloista ja taistelujen jälkeisestä surkeudesta. Noita sotalapsia oli yli 70 000. Sekin on eräänlainen maailmanennätys.

   Tästä maailman mittakaavassa ainutlaatuisesta tapahtumasarjasta on valmistettu Göteborgin kaupunginteatterin ja Helsingin Svenska Teaternin yhteistyönä monumentaalinen näytelmä Fosterlandet – Isänmaa. Tämä kunnianhimoinen suurtuotanto on nyt esillä Helsingissä 18.4. saakka.. Kolminäytöksinen teos kestää pitkälti viidettä tuntia.

 

Sotalapsikeskustelu

Ennen esityksiä järjestettiin sotalapsiteemasta antoisa paneelikeskustelu. Aiheesta alustivat  sotatraumojen tutkija Barbara Mattsson, historian professori Henrik Meinander ja sotalapsi Erkki Kokko, joka on kirjoittanut kannakselaisesta sotalapsiperheestään kirjan. Paneelikeskustelua juonsi Päivi Storgård. Paikalla oli myös aihetta uutterasti tutkinut ja sotalapsiyhdistystoiminnan aktivisti Pertti Kavén.

   Vauhtiin päästyään keskustelu olisi jatkunut vaikka koko illan. Paikalla oli näet iso joukko sotalapsia, joilla oli aivan ilmeinen tarve purkaa traumojaan ja ilon kokemuksiaan. Jokaisen sotalapsen kohtalot ja tuntemukset ovat erilaisia. Yleistyksiä on vältettävä. Se jäi johtopäätökseksi noista keskusteluista ja muisteluksista. Henrik Meinander edusti  nuorempaa sukupolvea. Hän esitteli tutkimustietoa Suomesta toisessa maailmansodassa ja erityisesti vuoden 1944 tapahtumista ja tunnelmista.

 

Teatterimonumentti sotalapsista

Fosterlandet – Isänmaa on eeppinen suurimuotoinen perhekronikka, jonka
on kirjoittanut ruotsalainen näytelmäkirjailija Lucas Svensson. Teos
on saanut inspiraatiota näytelmän ohjaajan, suomalaisen sotalapsen
tyttären Anna Takasen perhehistoriasta.

Teos on Ruotsalaisen teatterin ja Götebrorgin kaupunginteatterin
yhteistuotanto ja näyttämöllä on molempien teattereiden näyttelijöitä.
 

Näyttelijät:

Alma Pöysti
Birgitta Ulfsson
Iwar Wiklander
Thomas Backlund
Stella Laine
Sue Lemström
Dennis Nylund
Mitja Sirén
Anna Bjelkerud
Johan Gry
Tanja Lorentzon
Andreas Luukinen
Mattias Nordkvist
Emilie Strandberg

Musiikki: Matti Ollikainen

Laaja ja kunnianhimoisesti toteutettu Fosterlandet–Isänmaa on oikeastaan kolmen näytelmän sikermä. Ensimmäisessä kerrotaan sodan vuosista, jolloin Suomi hädissään päätti lähettää 70 000 – 80 000 lasta ulkomaille, ennen kaikkea Ruotsiin. Toisessa osassa kuvaillaan ruotsinsuomalaisten elämää mm. Göteborgin seudulla. Siinä saamme ruotsalaista näkökulmaa sotalapsiin ja myös runsaslukuisiin suomalisiin maahanmuuttajiin. Kolmannessa osassa valotetaan hienosti niitä hyviä ja huonoja kokemuksia, joita sotalapsille ja heidän kaksille vanhemmilleen on jäänyt mielen pohjalle.

   Se on mahtava aihe, joka on toteutettu kunnianhimoisesti ja onnistuneesti. Tämän valtavan tapahtuman monia ulottuvuuksia valotetaan hienosti.  Asiahan koski ja koskee yhä myös sotalasten läheisiä sekä Suomessa että Ruotsissa.

 

Lisätietoa: http://www.svenskateatern.fi/sv/repertoar/repertoar/fosterlandet/

12.4. esityksestä oli Lauri Meren arvio Helsingin Sanomissa:
http://www.hs.fi/arviot/teatteri/a1428724672044

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen jostain lukenut että lasten lähettämisessä turvaan oli ajatuksena säilyttää suomensukua siltä varalta jos NL miehittää Suomen ja siirtää väestön Siperiaan. Jos näin olisi käynyt niin eikö kaikista Ruotsiin jääneistä olisi silloinkin tullut ruotsalaisia?