timouotila

Blokkivaalit ovat Suomessa tabu

Laadin kirpeän kommentin Helsingin demarien varapuheenjohtajan Antti Koskelan Uuden Suomen Puheenvuoro-blogiin. http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189024-tuoksuu-punamullalta Vaadin Suomeen blokkivaaleja, koska nämä nykyisen kaltaiset ”sekametelisoppahallitukset” ovat täysin toimintakyvyttömiä.

   Blokkivaalit ovat kuitenkin suomalaisessa poliittisessa ”kulttuurissa” tabu. Siitä ei ole sopivaa keskustella. Jos joku mainitsee asiasta, on esiinnyttävä niin kuin ei olisi kuullut mitään.

   Niinpä Antti Koskela ei katsonut tarpeelliseksi vastata minun kommenttiini. Sain siis kuitenkin sanoa viimeisen sanan. Se ei kuitenkaan minulle riittänyt, vaan kirjoitin samasta aiheesta oman blogin. Siihen tuli kokonaista yksi kommentti. Aihe on siis suomalaisten poliitikkojen keskuudessa tabu, mikä oli todistettava. M. O. T. http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189116-blokkivaaleihin-heti-talta-istumalta

   Entä miten perussuomalaiset suhtautuvat blokkivaaleihin? Vaikea sanoa. Aitosuomalainen perussuomalainen persu ei nimittäin erota b:tä p:stä eikä g.tä k:sta. Niinpä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei kirjoita blogeja vaan plokeja ellei ihan lokeja. Kuinka hän voi silloin kirjoittaa blogeissaan blokeista, kun molemmat ovat plokeja tai jopa lokeja? Blokki olisi siis aitosuomeksi lokki. Jaa mutta sehän onkin eräs lintulaji, joka kyllä muuten lentelee mieluusti blokkeina.

   Mutta onpa ruotsin kielen sanalla block puolueryhmittymän ohella merkitykset kivenjärkäle, väkipyörä ja lehtiö. Kyllä siellä erotetaan nämä merkitykset. Blokkivaalitkaan eivät ole tabu – vaan normaalikäytäntö. ”Sekametelisoppahallitus” taas on ruotsalaisille hirviö, jollaisia esiintyy vain jossakin itäisillä barbaarimailla.    

 

Kielipoliisit, kertokaa äkkiä, mitä blokkivaalit ovat suomeksi!

Sanalla sanoen suomen kieleen olisi keksittävä uusi ja sopivampi sana vaaliblokeille, jotta asiasta voitaisiin edes keskustella vaikkapa blogeissa.

   Wikipedian mukaan blokki on suomeksi puolueryhmittymä. Pitäisikö siis ryhtyä puhumaan puolueryhmittymävaaleista? Tuntuu kovin kankealta.

   Siis suomen kielen poliisit, keksikääpä sopiva sana blokkivaaleille. Muuten Suomen parlamentaarista demokratiaa ei saada oikeille urille. Blokkivaalithan ovat kaikkien sivistyneiden parlamentaaristen demokratioiden arkipäivää. Paitsi siis Suomen. Ai, mutta eihän Suomi juuri tästä syystä olekaan mikään sivistynyt parlamentaarinen demokratia.

   Juuri siitä syystä blokkivaaleille olisi saatava kunnollinen suomenkielinen termi. Nyt on jo kiire, sillä vaalit ovat viiden viikon päästä. Sitä ennen Suomen kansalle olisi opetettava, mitä blokkivaalit ovat ja vielä miten ne järjestetään.  Kaiken lisäksi ne pitäisi ehtiä järjestää.

   Muuten saamme taas kärsiä neljä vuotta ”sekametelisoppahallituksesta”. Se on jo liian julma rangaistus tälle kovia kokeneelle kansalle.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos kommentoin aihetta Puheenvuorossa, olen valmis siihen täälläkin.

Suomalaiset poliitikot haluavat varmasti vaieta blokkivaalin kuoliaaksi. Tuorein esimerkki ideologian pohjalta muodostetusta hallituksesta on Esko Ahon ministeristö vuosilta 1991-95. Tuolloin elettiin painajaismaista lamaa, josta useimpien muistikuvat ovat synkkiä. Toisaalta tuohon aikaan lamat myös päättyivät, mikä muodostaa huomattavan eron 2010-lukuun!

Jos tänään päätettäisiin, että huhtikuun vaaleihin mennään blokkeina, voisivat vihreät ja koko vasemmisto lopettaa kampanjoinnin juuri nyt. Punavihreän ryhmittymän ääniosuus lienee kolmasosan paikkeilla, joten sen liittouman edustajien osoite oli oppositiossa. Tietysti myös porvaripuoli voisi lasketella vaaleihin ilman kampanjaa, asian kääntöpuolesta nautiskellen.

Paitsi. "Entä miten perussuomalaiset suhtautuvat blokkivaaleihin? Vaikea sanoa." Sepä se. Mihin blokkiin kuuluu "työväenpuolue ilman sosialismia", kuten Timo Soini on perussuomalaisia kuvannut? Jos punavihreä leiri saisi vahvistuksekseen arvaamattomat persut, olisi vaalitaistelussa todella virta päällä.

Keskusta on myös puolue, joka ei blokkeihin hirttäydy. Perinteikäs "punamulta", kapinaa huokuva "kansanrintama"; kaikki tämä Keskustaa edellyttävä vallankäyttö olisi torjuttu etukäteen.

RKP? Myös ruotsalaisia on mahdoton saada blokkiutumaan. Nykysysteemiä voisi pysyvän hallituspuolueen kannalta muuttaa vain huonompaan suuntaan.

Muistettava on sekin, että blokki ei ole ikuinen. Ruotsidemokraatit onnistuivat sekoittamaan maansa politiikan (sikäläisittäin ajateltuna) pahanpäiväisesti aivan äskettäin.

Ja vielä nimikysymys. Jos blokki kuulostaa epäsuomalaiselta, sen voisi ajatella korvattavan liitolla, liittoumalla, ryhmällä tai ryhmittymällä. Esimerkiksi "allianssi" ei suomalaistaisi termiä lainkaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #1:
Kiitos, että uskaltaudut jatkamaan keskustelua tästä "kielletystä aiheesta". Esität koko joukon erinomaisia pointteja, joita kannattaa pohtia.

Suomalaiset aktiivipoliitikot haluavat vaieta blokkivaalin kuoliaaksi. Se johtuu jo siitä, että "sekametelisoppahallitusten" kova kritiikki kohdistuu välillisesti oman puolueen johtoon, joka on erehtynyt istumaan viime vuodet tuollaisessa hallituksessa.

Ahon hallitusta tuskin voi nimittää blokkihallitukseksi, sillä Keskusta ja Kokoomus eivät tietenkään menneet vuoden 1991 vaaleihin hallitusblokkina. Hallituspohja muodostui siitä, että rökäletappion kokeneet demarit halusivat jäädä oppositioon.

Sen sijaan blokkivaaleja oli yritetty vuoden 1987 vaaleissa, jolloin Keskusta, Kokoomus ja Rkp tekivät salaisen "kassakaappisopimuksen" tulevasta hallituksesta. Se ei kuitenkaan käynyt laatuun silloisessa poliittisessa "kulttuurissa", jossa presidentti määräsi hallituksen muodostamisesta ja jopa hallituspohjasta. Kun sitten vaalien jälkeen tuollainen hallitus piti muodostaa, presidentti Koivisto oli vetänyt herneen nenäänsä ja määräsi "manuaalisesti" Harri Holkerin muodostamaan aivan toisenlaisen Harri Holkerin hallituksen, johon määrättiin mukaan Sdp.

Tästä tapahtumasta taitaa suomalaisille poliitikoille olla jäänyt selkärankaan pysyvä trauma blokkivaaleja kohtaan. Näin siitä huolimatta, että presidentillä ei ole enää tsaristisia valtuuksia määrätä hallituksen kokoonpanosta. Ja näin siitä huolimatta, että sivistyneissä parlamentaarisissa demokratioissa puolueilla on ilman muuta velvollisuutena ilmoittaa ennen vaaleja, millaisessa hallituksessa ne olisivat valmiita istumaan vaalien jälkeen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #1.
Ruotsissa tosiaan sosialidemokraatit, vasemmistopuolue ja Vihreät ovat "vasemmmistolaisen" blokin takana, vaikka niillä kaikilla ei ole edes omia ministereitä.

Suomessa vastaavien puolueiden liittouma ei tietenkään riitä läheskään parlamenttienemmistöksi. Mutta meillä on suuri Keskusta, joka on jopa tällä hetkellä suosituin puolue.

Keskustan johdolla voitaisiin muodostaa joko "keskustavasemmistolainen" tai "keskustaoikeistolainen" blokki. Tuolla edellisellä olisi ajettavanaan "tavallisen kansan" ja tuolla jälkimmäisellä talouseliitin etu. Ruotsissa Keskusta on niin mitätön puolue, että sillä ei ole mitään roolia vaaliblokkeja muodostettaessa. Suomessa Keskustalla on ainakin näissä vaaleissa aivan ratkaiseva rooli.

Meillä tähän "tavallisen kansan blokkiin" voisivat liittyä myös Perussuomalaiset, jonka "veljespuolue" SD on työnnetty Ruotsissa suorastaan parlamentaariseen paitsioon.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #1.
Vaali- ja hallitusblokeille esität hyviä nimityksiä, joiden käyttöä voisi harkita: "Jos blokki kuulostaa epäsuomalaiselta, sen voisi ajatella korvattavan liitolla, liittoumalla, ryhmällä tai ryhmittymällä. Esimerkiksi "allianssi" ei suomalaistaisi termiä lainkaan."

Vaaliliitto ei käy, koska sillä tarkoitetaan sitä, että puolueita kohdellaan ääntenlaskussa yhtenä "vaalipuolueena". Sen sijaan vaaliblokkiin kuuluvat puolueet esiintyvät yleensä erillisinä.

Vaaliliittouma voisi käydä, ellei se ole liian lähellä termiä vaaliliitto. Puolueryhmä tulee ehkä terminä liian lähelle puolueiden eduskuntaryhmien nimitystä.

Allianssi sen sijaan voisi olla käyttökelpoinen. Siinä ei ole edes suomalaisten suuhun sopimattomia B:tä, D:tä eikä G:tä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Löytyipä uusi sana, joka voisi korvata suomalaisen suuhun sopimattoman sanan blokki. Se sana on koalitio. Näin kertoo Wikipedia: Politiikassa koalitio on puolueiden tai ryhmittymien yhteenliittymä, esimerkiksi hallituskoalitio. Politiikassa synonyymi koalitiolle on kokoomus.

Puhukaamme siis vaalikoalitiosta. Niin, ja ennen kaikkea muodostakaamme vaalikoalitiot jo huhtikuun 2015 vaaleihin!

On muuten erikoista, että eräs meidän puolueistamme, tuo Kokoomus, on ominut itselleen sanan, joka olisi kenties sopivin (puolue)blokin suomalaiseksi nimitykseksi.