timouotila

Iloista Australia-päivää!

  • Timo Uotila, australianterrieri Kilda, Australian uusi ristilippuehdotus ja alkuaustralialaisten didgeridoo-soitin.
    Timo Uotila, australianterrieri Kilda, Australian uusi ristilippuehdotus ja alkuaustralialaisten didgeridoo-soitin.

On tammikuun 26. eli Australia-päivä. Tuo maa ja tuo päivä eivät ole juurikaan tunnettuja täällä Suomessa. Mutta niinpä Australia on toisella puolella maapalloa. Se on kauempana kuin pippuri kasvaa. Siellä on kesä kun meillä on talvi. Siellä kävellään pää alaspäin ja ajetaan autoa väärällä puolella tietä.

   Sattuneesta syystä tiedän tuosta maasta yhtä ja toista. Minulla on myös jonkinlainen tarve tehdä Australiaa tunnetummaksi. Olenhan käynyt siellä muutaman kerran ja asunutkin kolmisen vuotta. Sitä paitsi olin perustajajäsen, kun Australian seuratoimintaa pantiin aluelle Suomessa runsaat 30 vuotta sitten vuonna 1984. Tietoa tuosta toiminnasta: www.suomi-australia.fi

   Olin v. 1984 juuri palannut Australiasta parin vuoden oleskelun jälkeen. Halusin tutustua maahan, jossa oli maailman suurin maahanmuuttajille tarkoitettu valtion kustantama yleisradioyhtiö nimeltä Special Broadcasting Service (SBS).

   Tein Yleisradion ulkomaanlähetysten toimittajana reportterimatkan ulkosuomalaisten pariin. Sitten otin virkavapaata ja jäin pariksi vuodeksi Sydneyyn perhtymään tarkemmin elämään Etelän ristin alla. Tuon oleskelun aikana lähetin raportteja Ylelle. Selostin mm. vuoden 1983 parlemanttivaalit, joissa valta vaihtui työväenpuolueen Bob Hawkelle.

   Australiassa on selkeä parlamentaarinen järjestelmä. Vaalipiirikohtainen enemmistövaalitapa keskittää tavallisesti hallitusvallan joko oikeistolle tai vasemmistolle brittiläiseen malliin.

   Kävin jo 1980-luvulla myös useita kertoja SBS Radion studiolla avustamassa ohjelman toimittajaa. Australiasta tein myös matkan Papua-uuteen-Guineaan, tuohon Australian entiseen siirtomaahan.  Kävin sitten kertomassa SBS:n kuuntelijoille tuosta eksootteisesta naapurimaasta. Tunsi olevani Australian SBS-radion ulkomaankirjeenvaihtaja.

   Sittemmin olen jo neljännesvuosisadan lähettänyt säännöllisesti Suomi-raportteja SBS-radion ohjelmiin, joita on toista kymmentä vuotta toimittanut Sydneyssä Karl Mattas. SBS-radiolla on nykyään lähetyksiä yli 70 kielellä.

   Jos haluatte tietää, miltä SBS Radion suomenkieliset lähetykset kuulostavat, tuoreinta voi kuunnella klikkaamalla tästä:  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

   Tästä löytyy meikämiehen tuorein Suomi-raportti: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/highlight/page/id/385777/t/Timon-Uotila-15.1.15

   Aikaisempia raportteja löytyy SBS Radion suomenkielisen ohjelman sivuilta osastosta Audio Highlights klikkaamalla http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

   Avustan myös säännöllisesti australiansuomalaisten Suomi Newspaperia, joka on ilmestynyt vuodesta 1926.

 

Australia ei unohdu tässä talossa

Meillä on toinenkin Australian-ystävä. Hän on vaimoni Ylva, joka on myös asunut kolme vuotta Australiassa ja suorittanut siellä kirjastonhoitajan tutkinnon.  Meidän koiramme on tietenkin australianterrieri ja nimeltään Kilda Melbournen kaupunginosan St Kildan mukaan.

   Poikamme Eric on kuullut Australiasta niin paljon hyvää, että lähti joulun jälkeen reppu selässä itse katsomaan, onko se niin ihmeellinen maa. Hän on poiminut appelsiineja etelän kesässä kahden entisen luokkakaverinsa kanssa. Työ oli kuulemma kovaa ja palkka kurja. Mutta maisemat ovat komeita eikä tarvitse kärsiä ainakaan kylmästä. Australiassa on keskikesä ja jopa 40 astetta lämmintä, Suomessa keskitalvi ja jopa 40 astetta pakkasta. Eric saa viettää itse paikalla Australia-päivää.

   Australia-päivää vietetään ulkona kesätamineissa. Meininki on rentoa. Tunnelma on siis täsmälleen vastakkainen kuin Suomessa itsenäisyyspäivänä, jolloin istutaan television ääressä ja nautitaan samppakaljaa presidentinlinnassa juhlivien edusmiesten kautta.

 

Mitä voimme oppia Australiasta?

Sekä Suomi että Australia ovat demokraattisina oikeusvaltioina maailman harvojen valittujen joukossa. Australia on turvallinen ja suhteellisen tasa-arvoinen maa. Australian suurkaupungit on kaikissa vertailuissa todettu maailman parhaiksi paikoiksi asua.

 

Mitä vielä voisimme oppia Australiasta?

# Iloista, leppeää ja rentoa elämänmenoa.

# Selkeitä hallitusblokkeja, joko keskustaoikeistolaisia tai keskustavasemmistolaisia, ei missään nimessä enää ”sekametelisoppahallituksia”.

# Äänestyspakko sakon uhalla, kun kerran kansalaiset eivät muuten ymmärrä tulla vaaliuurnille. En kuitenkaan suosittelisi yhden edustajan vaalipiirejä. Ne eivät anna kolmanneksi suurimmalle puolueelle mitään mahdollisuuksia.

 

ILOISTA AUSTRALIA-PÄIVÄÄ!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"ILOISTA AUSTRALIA-PÄIVÄÄ!"

- Kiitos samoin! Hankin viime kevään Itävallasta jääkaappimagneetin, jossa on teksti "No kangaroos in Austria".

Timolla näkyy olevan Australia-kamaa kirjaimellisesti sylin täydeltä. Miten muuten on: huomaako siellä eteläisellä pallonpuoliskolla, että nyt ollaan pää alaspäin?

Kun siellä on niin moni muukin asia nurinniskoin. Joulua vietetään kesällä, autoa ajetaan vasemmalla kaistalla, ja aurinko paistaa keskipäivällä pohjoisesta. Vai miten se nyt oli...?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Aurinko paistaa todellakin pohjoisesta ja kiertyy vastapäivää länteen. Australian ei myöskään tarvitse välittää siitä, pystyykö Kreikka maksamaan velkojaan tai edes korkojaan. Siitä ei tarvitse välittää edes Melbournen kreikkalaiskaupunginosissa, joissa voidaan nukkua yöt rauhassa.

Venepakolaisongelman Australia on ratkaissut kätevämmin kuin Italia EU:ssa. Veneet on käännetty ajoissa avomerellä pois rannoilta. Venepakolaiset on sijoitettu kurjille leireille naapurimaihin Papua-Uuteen-Guineaan ja Indonesiaan.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Ollaanko Australiassa vaihtamassa maan lippua? Kuvasi kun esittelee, mielestäni mielenkiintoisen, lippuehdotuksen.

Mikäpä siinä jos tuo ehdotus tulisi hyväksytyksi. Sinivalkoisten värien puolesta!

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jorma Vesa, #3.
Australiassa on keskusteltu paljonkin valtiomuodosta, siis tasavaltaan siirtymisestä. Maahanmuuttajista muut kuin britit ovat kannattaneet tasavaltaa. Monarkistiset britit ovat toistaiseksi pysyneet voitolla. Kansanäänestykin asiasta oli muutama vuosi sitten.

"Lippukiistaa ei helpottanut kuningatar Elisabet II:n vierailu 1954, ja majesteettisen lipun vihkiminen. Juuri yhteys monarkiaan oli keskeinen kiistanaihe. Tasavallan kannattajat ovat vaatineet aidompaa kansallista tunnusta, joka viittaisi maan monikulttuurisuuteen." (Kimmo Kiljunen 2014: Maailman liput ja historia. Into Kustannus Oy)

Tuo risti-tähti-lippu on ollut paljon esillä Australian lippukeskustelussa. Jos se hyväksytään, Australia on sinivalkoinen maa niin kuin Argentiina, Kreikka - ja Suomi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

... ja Israel.

Etelä-Afrikan lipussakin oli aikoinaan Union Jack, mutta apartheidin päätyttyä lippu uudistettiin. Osuin muutama vuosi sitten samaan horsmapuskaan erään eteläafrikkalaisen rallifanin kanssa, ja hänellä oli mukanaan kotimaansa uusi lippu. Mies selitti kärsivällisesti lipun värikenttien merkityksen, mutta totesi sitten innottomasti: "It's called beach towel."

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Tuomo Kokko, #5.
Suhtautuminen lippuun vaihtelee maasta maahan. Suomessa se on paljon keskimääräistä ryppyotsaisempaa. Amerikkalaiset urheilijat saattavat kietoutua lippuun kuin saunapyyhkeeseen. Samoin aussit. Ei siinä mitään.

Kulttuurierot ovat monessa asiassa huimia, niin kuin Pariisin hiljattaiset journalistimurhat omalta osaltaan kertovat.

Käyttäjän janneleivo kuva
Janne Leivo

Hieno teksti Australiasta, en olisi muistanut koko päivää, vaikka minulla on sukulaisia Australiassa. Pitäisi joskus lähteä käymään. Melbourne on varmasti upean monikulttuurinen kaupunki.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Janne Leivo, #6.
Voin suositella Australian-matkaa. Jos mahdollista, aikaa olisi varattava vähintään kuukausi, jos haluat nähdä muutakin kuin Melbournen. Se on todella myös kulttuurikaupunki. Melbournen oopperatalo on ulkoa vaatimattomampi mutta sisältä upeampi kuin Sydneyn kuulu ooppera.

Sitä paitsi Melbournessa on ilmestynyt jo kohta 90 vuotta suomenkielinen lehti Suomi Newspaper. www.suominewspaper.com.au Lähettelen sinne Suomi-katsauksia joka numeroon.

Jyri Kokkonen

Brisbanessa 1960-luvulla kasvaneena yhdyn tervehdykseen!

Risti-tähti eli Etelän risti -lippu oli alunperin kullankaivajien kapinalippuna Victorian osavaltion Ballaratissa vuonna 1854. Brittihallinnon vastaisten kapinallisten vaatimuksiin kuului mm. laajennettu äänioikeus. Kruunu kukisti kapinan taistelussa, jossa kuoli 22 mainaria.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jyri Kokkonen, #7.
Noin se meni. Australian historia on todella mielenkiintoinen ja täynnä draamaa.

Kuvittelemme helposti, että Australia selvisi sodista kuin koira veräjästä. Mutta australialaiset taistelivat ensimmäisessä maailmansodassa Turkin rintamalla. Toisessa maailmansodassa Japanin joukot olivat jo Papua-Uudessa-Guineassa Australian porteilla.

Jyri Kokkonen

Siellä on yhtä ja toista. Toisen maailmansodan aikana australiansuomalaisia internoitiin leireille yhdessä akselivaltioiden kansalaisten kanssa. Kuulin poikasena paljonkin juttuja näistä asioista "vanhoilta finneiltä" mm. jääkärikapteeni Nestori Karhulalta, joka vietiin leirille Brisbanen seudulta Etelä-Australiaan yhdessä pastori Hytösen kanssa, joka oli isäni edeltäjiä Merimieslähetysseuran pappina siellä.
Muistan, kuinka vanha Tom Island eli Topi Saari, joka oli ollut aikoinaan suomalaisen "keinikängin" eli sokeriruokoleikkuuporukan kokkina,kertoi Darwinin pommituksista 1942, kun oli ollut sataman rakennustöissä siellä. Japanilaisten pudottaessa pommejaan Topi haki kämpiltä peltisen teepurkin jossa piti säästöjään ja hautasi sen puun alle ja piirsi kartan. Joutui pian sen jälkeen leirille noin 3 000 km:n päähän toiselle puolelle mannerta. Vapauduttuaan lähetti kirjeitse ohjeet jollekin suomalaiselle kaverilleen Pohjois-Queenslandiin, joka meni Darwiniin etsimään Topin rahakätköä. Purkki löytyi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Jyrki Kokkonen, #11.
Hyvin mielenkiintoisia muistoja.
Australiassa asuvat suomalaiset julistettiin tosiaan toisen maailmansodan aikana vihollismaalaisiksi, joiden piti ilmoittautua poliisille vähän päästä. Heidän seuratoimintansa kiellettiin. Suomi-lehti ei saanut ilmestyä.

Australiassa on jaettu sotaveteraaneille erinäisiä etuja. Mutta Australiassa asuville suomalaisille sotaveteraaneille noita etuja ei tietääkseni ole annettu jatkosodan osalta. Silloinhan Suomi taisteli Saksan rinnalla liittoutuneita vastaan. Sen sijaan talvisota ja Lapin sota oikeuttavat etuihin.

minnam ahonen

Eikä kukaan ole laittanut vielä soimaan Waltzing Mathildaa!?
:) :) :)
https://www.youtube.com/watch?v=VEVKUE_ma00

*billabong =
http://en.wikipedia.org/wiki/Billabong

(kiitos hyvistä Australian eväistä! t. minna)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Minnam Ahonen, #13.
Kiitos, Minnam, tuo täydentää upeasti tunnelman!