timouotila

Ukrainan kriisi ei häirinnyt ”laulun olympialaisia”

  • Mirjam Helinin (1911-2006) hauta Vantaan Honkanummella laulukilpailun aikana kilpailun tuomariston ja osanottajien kukittamana.  
Kuva: Timo Uotila
    Mirjam Helinin (1911-2006) hauta Vantaan Honkanummella laulukilpailun aikana kilpailun tuomariston ja osanottajien kukittamana. Kuva: Timo Uotila

Viime aikoina on järjestetty monenlaisia kilpailuja. Zürichissä kamppailtiin yleisurheilun Euroopan-mestaruuksista. Suomeakin onnisti. Keihäänheitossa oli vähällä tulla kolmoisvoitto. Mutta sitten tshekki heitti hopealle. Antti Ruuskanen otti voittonsa täsmälleen oikealla tavalla eli savolaisen rennosti.  Silti hän ei repinyt eikä riisunut paitaansa.

   On myös kilpailtu Helsingissä klassisen laulun jalossa taidossa Mirjam Helin –kilpailussa. Suomalaiset eivät selvinneet kahdeksan finalistin joukkoon. Mutta välierissä oli kaksi suomalaista laulajaa. On upeaa päästä suurkilpailuissa välieriin. Laulukilpailussa oli mukana yhteensä runsaat 50 alle 32-vuotiasta miestä ja naista. He olivat kaikki korkeaa kansainvälistä tasoa, valittuja noin 350 hakijan joukosta.

   Loppukilpailussa oli kaksi korealaista, kaksi kroaattia, kaksi ukrainalaista ja kaksi venäläistä. Siis kaksi ukrainalaista ja kaksi venäläistä.

 

Muistamme hyvin, miten keväällä Eurovision laulukilpailussa venäläisille vihellettiin ja buuattiin. Se oli karmea juttu.

   Keväästä lähtien Ukrainan ja Venäjän kiista on vain pahentunut. On hienoa, että tämä kiista ei ole kuitenkaan enää päässyt häiritsemään urheilu- ja kulttuurikilpailuja.

   Mirjam Helin –laulukilpailun jälkeen sen naisten sarjan voittaja sopraano Kateryna Kasper kertoi olevansa kotoisin separatistien hallitsemasta Itä-Ukrainasta ja olevansa huolissaan siellä asuvista vanhemmistaan. Hän itse asuu kuitenkin Saksan Frankfurtissa.

   Toiseksi naisten sarjassa tuli venäläinen sopraano Ekaterina Morozova, ja kolmannen sijan nappasi korealainen sopraano Sunyoung Seo. Neljännen sijan naisten sarjassa sai venäläinen sopraano Elena Guseva.

   Korealainen tenori Beomjin Kim nousi miesten sarjan ykköseksi. Miesten sarjan kakkoseksi tuomaristo valitsi kroatialaisen baritoni Matija Meićin. Kolmannen palkinnon sai kroatilainen baritoni Leon Kosavic. Miesten sarjassa neljäs oli ukrainalainen baritoni Dmytro Kalmuchyn.

 

Keihäänheitossa ratkaisivat metrit ja sentit. Euroviisujen mielenilmaisut tulivat kansan parista, sillä miljoonat tv-katsojat saattoivat osallistua ratkaisuun puhelinmielipiteillään.

   Mirjam Helin -laulukilpailussa ei kuitenkaan ollut tuntuvilla poliittisia intohimoja. Asiantuntijatuomariston kahdeksan jäsentä äänestivät itsenäisesti, eikä kilpailusuorituksista keskusteltu äänestystilanteessa. Esityksiin liittyvät musikaaliset elementit saivat ratkaista. Kilpailun taso oli niin korkea, että tulos olisi voinut hyvin olla toisenlainenkin. Nämähän ovat makuasioita.

   Suomalaisia ei siis tällä kertaa kuultu finaalissa. Mutta 30-vuotias Mirjam Helin –laulukilpailu tuottaa kunniaa Suomelle. Monet kutsuvat tapahtumaa ”laulun olympialaisiksi”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.