timouotila

Kullervo-ooppera iski Gazan ja Ukrainan hermoon

Yle Teema tarjosi suorana lähetyksenä Savonlinnan oopperajuhlilta Aulis Sallisen Kullervon, ohjaus Kari Heiskanen, kapellimestari Hannu Lintu. Pääosissa mm. Tommi Hakala, Tuija Knihtilä ja Ville Rusanen. Kapellimestarina oli Hannu Lintu. Tuo teos oli esitetty vuonna 1992 jopa Yhdysvalloissa.

   Kullervo on nyt heinäkuussa 2014 ajankohtaisempi kuin aikoihin. Tämä Kalevalan kertomus todistaa vakuuttavasti ja johdonmukaisesti saman kuin Gazan ja Ukrainan väkivaltakriisit eli että se joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu.

   Kullervon tarina osoittaa järkyttävällä tavalla, miten väkivalta luo lisää väkivaltaa ja kosto kertautuu ja kasautuu. Väkivallan kierteen voi katkaista vain pyyteetön ja ymmärtävä rakkaus. Veritekoihin syyllistynyt ja alun perin kaltoin kohdeltu Kullervo ei saanut hyväksyntää edes isältään eikä sisaruksiltaan.

   Mutta äiti ei voinut kääntää selkäänsä onnettomuuksien kierteeseen ajautuneelle Kullervo-pojalleen. Se oli tämän draaman tärkeä käännekohta. Äidin ohella vain ystävä Kimmo yritti auttaa ja ymmärtää Kullervoa. Kimmo ajautui kuitenkin uskonnolliseen hurmokseen ja sortui mielen murtumiseen.

   Kaikessa tuossa on yhtymäkohtia tämän päivän karmeisiin kriiseihin Gazassa ja Ukrainassa. Sekä Israelissa että Kremlissä tarvittaisiin uudenlaisia johtajia, joilla olisi ymmärtämystä ja oikeudentuntoa niin kuin Kullervon äidillä. Nämä nykyjohtajat ovat sotkeutuneet pahan kerran koston kierteeseen ja tahranneet kätensä vereen.

   Kaikessa tuossa on yhtymäkohtia tämän päivän karmeisiin kriiseihin Gazassa ja Ukrainassa

   Gazan murhenäytelmän taustana on se, että natsien keskitysleireiltä selvinneille juutalaisille oli etsittävä hyvitykseksi oma ”luvattu maa”, josta jo Raamattukin kertoo. Mutta tuossa maassa olikin jo vuosisatoja asunut toisia kansoja, noita palestiinalaisia ja muuta Gazan väkeä. Kansainvälinen yhteisö oli anteeksiantamattoman naivi päätyessään tällaiseen ratkaisuun.

   On oikeastaan ymmärrettävää, että palestiinalaiset ja muut muslimit pitävät satuina eurooppalaisten puheita Auschwitzin keskitysleiristä ja kaasukammioista, jos länsimaat ovat valmiita toimittamaan juutalaiset noin epämääräiseen ja suorastaan mahdottomaan asuinpaikkaan. Jo tämän seikan kuuluisi panna EU-väen, erityisesti saksalaisten, omientuntojen herätyskellot liikkeelle.

   Ukrainasta odottellaan kaiken aikaa lisätietoja. Tuo malesialaisen matkustajakoneen pudotus oli niin karmea ja käänteentekevä tapahtuma, että siitä pitää saada kunnollinen ja vedenpitävä selvitys.

   On todella outoa, että Putinille ei riitä Krimin valtaus, joka on johdonmukaisesti tuomittu karkeana kansainvälisen oikeuden loukkauksena.

   Presidentti Putin on todella syvän ongelman edessä. Säilyttääkseen kasvonsa ympäröivän maailman silmissä hänen on pakko tuomita Itä-Ukrainan separatistien toiminta. Samalla hän joutuu kuitenkin jättämään nämä Ukrainassa toimivat tukijansa pahaan pulaan. Ellei hän tuomitse separatisteja, hänen oligarkki-Venäjästään tulee vielä nykyistäkin paljon halveksitumpi ja vihatumpi hylkiövaltio, kuin mikäkin Valko-Venäjä tai Azerbaidzhan – tai Kullervo Kalervonpoika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Alexius Manfelt

Timo, samanmoisia tunteita ja ajatuksia tuli minuunkin kun katselin lähetystä. Loistava ja raju kannanotto nykytapahtumiin!

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Alexius Manfelt kirjoitti, kommentti 1:
"Timo, samanmoisia tunteita ja ajatuksia tuli minuunkin kun katselin lähetystä. Loistava ja raju kannanotto nykytapahtumiin!"

Hienoa kuulla, että joku toinenkin sai Kullervosta samanlaisia tuntemuksia. Meillä varmaan tarvittaisiin enemmän poliittisia johtajia, joilla olisi samaa empatiaa ja sympatiaa kuin Kullervon äidillä.

Oli miten oli, kansainvälisen oikeuden loukkauksia ei kerta kaikkiaan saisi sallia.