timouotila

Sesonkikäyttö tuo musiikille raikkautta

Suur-Helsinki on jo jonkinlainen metropoli. Sen näkee jo siitä, että meillä on pitkänäperjantaina tarjolla J. S. Bachin suurteos Matteus-passio kahtena esityksenä, klo 15 ilmaiseksi Paavalin kirkossa ja klo 18 maksua vastaan Tuomiokirkossa.

Saman Bachin Johannes-passio on nautittavissa elävänä esityksenä Olarin kirkossa. Suur-Helsingissä on pitkänäperjantaina lisäksi tarjolla Pergolesin Stabat mater ainakin peräti viidessä eri kirkossa. Lisäksi on ainakin kymmenkunta muuta kirkkomusiikkitapahtumaa.

Tällä kertaa kuuntelin jo kiirastorstaina Yle Radion Yhden perinteistä J. S. Bachin Matteus-passiota. Se oli  viime sunnuntaina äänitetty tuotanto Amsterdamin Concertgebouw-salista.

Esitys oli kaikin puolin hyvä, mutta Jeesuksen roolin laulanut Thomas E. Bauer ei noussut aivan yhtä korkealle kuin kaksi kaikkien aikojen baritonia. Minun asteikollani kultamitalin Jeesuksena saa Jorma Hynninen ja hopean Dietrich Fischer-Dieskau. Pronssille ei yllä kukaan. Sitten tulevat muut.

Matteus-passio on musiikkina alusta loppuun puhdasta kultaa. Siihen ei pääse myöskään kyllästymään niin kuin eräisiin vakiosinfonioihin, joita soitetaan joka toisessa konsertissa ympäri vuoden. Matteus-passiota kuulee vain pääsiäisen aikaan, Jouluoratoriota ja joululauluja joulukuussa.

Olenkin jo ehtinyt ehdottaa, että määrättyjä sinfonioita soitettaisiin vain tiettyyn aikaan vuodesta. Mitä jos Beethovenin ykköstä soitettaisiin tammikuussa, kakkosta helmikuussa jne? Sibeliuksen sinfoniat voisivat soida numerojärjestyksessä puolentoista kuukauden väliajoin. Brahmsin ykköstä soitettaisiin talvella, kakkosta keväällä, kolmosta kesällä ja nelosta talvella jne.

Silloin niihin ei pääsisi kyllästymään vaan joutuisi odottamaan kiihkeästi lempiteostensa sesonkiaikaa.

Tosin tällainen järjestelmä ei taida oikein onnistua nykyaikana kuin elävien esitysten osalta, sillä meillä on levyltä ja ainakin netissä kuunneltavissa melkein kaikki maailman musiikki tässä ja nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Yle Teemalta Matteus-passio tulee lisäksi tänään ja sama vielä uusintana sunnuntaina. Se ja Johannes-p. ovat vain niin hiton pitkiä, että harvoin on se kolmisen tuntia vapaata aikaa irrottaa. Johannes-passion taisin kuulla ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, koska se esitettiin Turun Logomossa. En siis teosta hyvin tunne, mutta se vahva muistikuva siitä jäi, että se oli koko ajan lähes tylsää, mutta selvästi teos koko ajan rakentui ja loppupuolella se tuntui jo loistavalta. Siis noin kolmetuntinen teos, joka pitää kuunnella alusta loppuun yhdellä istumalla. Ei todellakaan hittiainesta.

Stravinskyn kevätuhri sopii myös kevääseen, mutta kun sen osaa lähes ulkoa ja ei se oikein hyvin näin laimeaan kevääseen sovi. Jäiden pitää lähteä rymisten ja testosteroonia olla runsaasti veressä. Se on sentään säädyllisen pituinen teos. Voisi sen taas.. Kiitos kun muistutit.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Raimo Koski kirjoitti, kommentti 1:
"Siis noin kolmetuntinen teos, joka pitää kuunnella alusta loppuun yhdellä istumalla. Ei todellakaan hittiainesta.
Stravinskyn kevätuhri sopii myös kevääseen, mutta kun sen osaa lähes ulkoa ja ei se oikein hyvin näin laimeaan kevääseen sovi."

On totta, että Bachin Matteus- ja Johannes-passiot ovat kolmituntisia teoksia. Mutta ne ovat samalla todellisia hittejä, joita esitetään ympäri kristillistä maailmaa pääsiäisen aikaan. Voisin sanoa suorastaan, että kirkon saarnat jäävät monesti tyhjiksi sanoiksi, Bachin passiot eivät milloinkaan.

Helsingin pitkänperjantain Via Crucis -esitykseenkin olisin aivan loppuun kaivannut vaikkapa muutaman tahdin Matteus-passion lopusta. Se olisi antanut toivoa. Nyt esitys päättyi sadistiseen ristiinnaulitsemiseen ilman toivon kipinää. Bachin passiot ovat minulle siis varsinaisia evankeliumeja.

Stravinskin Kevätuhri sopii todella mainiosti kevään ohjelmaan. Jokin Karl Collanin Sylvian joululaulu on toisaalta niin lumoava sävellys, että sitä toivoisi kuulevansa joskus muulloinkin kuin joulun aikaan. On tuskallista joutua odottamaan sitä 11 kuukautta...

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset